Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 272
Dodano: 29.09.2018
Odsłon: 9435
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Masa ciemna: Zmielić ciastka, dodać 10 dag kokosu (trochę odsypać) i 8 dag cukru pudru. Dokładnie wymieszać.
Masa jasna: Masło utrzeć z 10 dag cukru pudru. Dodać sok z cytryny i ponownie ucierać. Następnie dodać 10 dag kokosu (trochę odsypać). Zamieszać.
Do rondelka dodać dżem, kakao, rum (można zrobić wersję bezalkoholową), mleko i 7 dag cukru. Podgrzewać w kąpieli wodnej (wstawić rondelek do większego garnka z gotującą się wodą). Mieszać aż do rozpuszczenia na jednolitą masę. Wlać do miski z ciemną masą i wyrobić.
Rozwałkować ciasto przez folię lub papier do pieczenia. Następnie posmarować białą masą i zwinąć roladę. Posypać kokosem, który w p. 1 i 2 został po trochę odsypany. Włożyć do lodówki. Podawać roladę pokrojoną na cienkie plastry.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Paninadeser 08 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszna rolada :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 19 października 2018Zgłoś do usunięcia
uwielbiam kokos :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 30 września 2018Zgłoś do usunięcia
Wiem że pyszna, bo jak dzieci były małe to robiłam.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 29 września 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajnie wygląda,robię ją już od zeszłego roku i zrobić nie mogę ;-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz