Do góry

Desery Przepis na:

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 272

Dodano:

Odsłon: 9435

Roladę można przechowywać w zamrażalniku. Dzięki temu niespodziewani goście Was nigdy nie zaskoczą ;-), a poczęstunek nie będzie banalny.

Składniki

  • herbatniki 30 dag
  • kokos 20 dag
  • cukier puder 25 dag
  • masło 200 g
  • cytryna
  • kakao 2 łyżki
  • dżem brzoskwiniowy 2 łyżki (kopiaste)
  • mleko 2 łyżki
  • rum 2 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada kokosowa

Przygotowanie

  1. Masa ciemna: Zmielić ciastka, dodać 10 dag kokosu (trochę odsypać) i 8 dag cukru pudru. Dokładnie wymieszać.

  2. Masa jasna: Masło utrzeć z 10 dag cukru pudru. Dodać sok z cytryny i ponownie ucierać. Następnie dodać 10 dag kokosu (trochę odsypać). Zamieszać.

  3. Do rondelka dodać dżem, kakao, rum (można zrobić wersję bezalkoholową), mleko i 7 dag cukru. Podgrzewać w kąpieli wodnej (wstawić rondelek do większego garnka z gotującą się wodą). Mieszać aż do rozpuszczenia na jednolitą masę. Wlać do miski z ciemną masą i wyrobić.

  4. Rozwałkować ciasto przez folię lub papier do pieczenia. Następnie posmarować białą masą i zwinąć roladę. Posypać kokosem, który w p. 1 i 2 został po trochę odsypany. Włożyć do lodówki. Podawać roladę pokrojoną na cienkie plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń