Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka makowa rolada na drożdżach :) Przepis sprawdzony i niezawodny !
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5099
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 563
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5099
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 563
Składniki
CIASTO: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. 2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę (powinna być w temp. pokojowej). 3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. 4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h
NADZIENIE: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 3. Dzielimy na części na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę. 4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Wierzch smarujemy pozostałym białkiem. 5. Pieczemy w 180 st. C ok. 50 minut.