Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta, szybka, efektowna i niesamowicie smaczna rolada z ciasta francuskiego wypełniona po brzegi masą makową z bakaliami. Warto przygotować ją na świąteczny stół. Uda się nawet początkującym kucharzom.
Przepis dnia
grudnia 18, 2016 Świderki z masą makową / makowe ulubione, wypieki i desery A...
Odsłon: 3508
Przepis na domowe śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulą to pyszna a...
Odsłon: 13
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 355
Przepis na domowe śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i cebulą to pyszna a...
Odsłon: 13
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są...
Odsłon: 355
Składniki
Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem delikatnie nad poziom maku. Mleko z makiem zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez około 20 minut, nie zapominamy o mieszaniu.
Do masy makowej dodajemy roztopione masło, miód, cukier, rodzynki i sok z cytryny. Masę makową mieszamy. Powinna wyjść gęsta i wilgotna.
Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta zachowując minimalny margines na brzegach.
Zwijamy roladę. Ciasto po wierzchu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem.
Roladę makową pieczemy w piekarniku rozgrzany do 180 stopni przez około 30 minut. Rolada powinna się delikatnie zarumienić od góry.
Upieczoną roladę studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto kiwi
Desery
Ciasto Amor
Desery
Pączki z serka Danio
Desery
Najbardziej kruche faworki
Ciasto kiwi
Efektowny deser, który na każdym zrobi wrażenie. Ciasto kiwi z pewnością przy...
Odsłon: 29
Ciasto Amor
Zbliżają się Walentynki, a ty nie masz pomysłu na to, czym zaskoczyć swoją dr...
Odsłon: 1757