Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja kolejna propozycja, na wykorzystanie białek. Bardzo smaczna rolada. Zrobiłam podobnie jak roladę biszkoptową, tylko bez żółtek. Zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń i dodatkowo odrobinę oleju. Nadzienie z dżemu i bitej śmietany. Tak zwyczajnie, prosto. Rolada bardzo wszystkim smakowała. Myślę, że i Wam posmakuje :) Tym bardziej, że to smaczny sposób na zaległe białka.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 270
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2742
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 887
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14407
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 270
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2742
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 887
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1640
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14407
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką, tak żeby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto, wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni 12-13 minut. Kiedy rolada się piecze, przygotować czystą ściereczkę. Rozłożyć ją na blacie i posypać cukrem pudrem. Upieczona roladę, przełożyć na ściereczkę, papierem do góry. Delikatnie ściągnąć papier.
Zawinąć roladę, razem ze ściereczką. I zostawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na gęsty krem. Wystudzoną roladę rozwinąć. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć ubitą śmietanę Zawinąć w roladę. Następnie, roladę owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce, przez kilka godzin. Najlepiej cała noc. Ja zawsze, roladę przekrajam na dwie części i wtedy owijam folią. Tak mi wygodniej.
Przed podaniem, roladę posypać cukrem pudrem.