Do góry

Desery Przepis na:

Rolada " Zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki.

Rolada  Zebra z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 124

Wiecie co ? Wczoraj w Biedronce kupiłam roladę truskawkową i cytrynową i szczerze zjeść się jej nie dało cukru to chyba z tonę wsypali dosłownie sam cukier. Tak więc postanowiłam upiec swoją a że nie miałam kakaa bo zapomniałam kupić to dodałam cynamon, i powiem wam że fajne połączenie cynamonu z masą twarogową nie spodziewałam się aż takiego efektu piekąc tą roladę ale jestem mega zadowolona i z czystym sumieniem polecam serdecznie.

Składniki

  • składniki na roladę :
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu z cukrem.
  • masa twarogowa :
  • 500 g twarogu chudego,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 3/4 szklanki gotowanej wody,
  • 3 łyżki cukru kryształ.
  • dodatkowo :
  • 6 - 8 truskawek w zależności od wielkości,
  • 1 polewa gotowa biała lub kakaowa.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada " Zebra "z cynamonem oraz nadzienie twaróg z galaretką i truskawki.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach na pulchną masę. następnie wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia.

  2. Gdy mamy już zmiksowana masę jajeczną z mąka i proszkiem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej części dodać cynamon zmieszany z cukrem i wymieszać łyżka. Na blaszkę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia łyżką nakładać na przemian ciasto ciemne i jasne i tak do czasu aż skończą się ciasta.

  3. Jak już skończyliśmy wylewać oba ciasta, rozgrzać piekarnik ustawić go na 180 stopni wstawić ciasto i piec 15 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta. Gdy ciasto mamy już upieczone na stole wyłożyć ściereczkę, na ściereczkę wyłożyć ciasto górą do ściereczki, zdjąć szybko papier i jeszcze gorące ciasto zawinąć razem ze ściereczką. Zawinięte pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  4. W czasie gdy ciasto spokojnie stygnie, galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gotowanej wody ( jeśli chcemy aby szybciej zaczęła tężeć wystarczy chłodną wstawić do lodówki ). Twaróg z kostki ( nie mielić chyba że jest gruby ), zmiksować go z cukrem. Do zmiksowanego twarogu wlać lekko tężejącą galaretkę i całość zmiksować na jednolitą masę.

  5. Jak już ciasto ostygło i jest zimne rozwinąć je i posmarować całe masą twarogową, wyrównać. Na masę twarogową poukładać pokrojone w plastry truskawki. Odczekać chwilę aż masa zacznie tężeć.

  6. Jak już masa ładnie tężeje zwinąć roladę kładąc ją na foli aluminiowej, zawinąć w tą folię ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny aby całkowicie twaróg z galaretką stężał.

  7. Po podanym czasie wyjąć roladę z lodówki odciąć brzegi rolady. Gotową roladę można polać polewą białą , czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem jak również można zostawić bez polew czystą. Rolada po wyjęciu z lodówki i oddzieleniu jej od foli lekko straci skórkę czyli pozostanie na foli ale nie ma się czym przejmować.

  8. Tak przygotowana rolada to idealne rozwiązanie dla spodziewanych się gości jak również do kawy czy nawet jako słodki dodatek dla dzieci. Taką roladę chętnie zjedzą mali i duzi. Nie jest za słodka taka w sam raz. A połączenie cynamonu z twarogiem to strzał w dziesiątkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń