Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z galaretką

Rolada z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2159

Dodano:

Odsłon: 2067

Przepis na roladę z biszkoptu posmarowana kremem z budyniu i galaretką agrestową.

Składniki

  • składniki na biszkopt: 8 jaj 1 cukier waniliowy 120 g cukru
  • 10 dkg mąki pszennej 6 dkg mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli
  • składniki na krem: 1,5 saszetki budyniu lub 1 porcja z przepisu na budyń 200 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego
  • ponadto : 1 galaretka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada z galaretką

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrami na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.Ciasto przelewamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i posmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Biszkopt pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 st.C.





  2. W między czasie przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia w długim i wąskim pudełku - jeżeli takiego nie macie możecie galaretkę przelać na głęboki talerz, po stężeniu pokroić nożem na paski.

  3. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w przepisie na budyń. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę.

  4. Wystudzony biszkopt smarujemy kremem, na jednym boku kładziemy pasek galaretki i zawijamy - w ten sposób galaretka znajdzie się w środku. Roladę owijamy bawełnianą ściereczką lub folią aluminiową i przekładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń