Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna do niedzielnej kawki!
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1239
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5770
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18369
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1239
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5770
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8807
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18369
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a później przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko - najlepiej łyżką drewnianą, dodając w międzyczasie 2 łyżki oleju. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorącą roladę kładziemy na czystej ściereczce. Zdejmujemy papier do pieczenia i pomagając sobie ściereczką zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masa: Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance wody. Zostawiamy do stężenia, a następnie kroimy w kwadraty/prostokąty. Śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Dla pewności dodajemy żelatynę (rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas dodać do śmietany). Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie mieszamy - najlepiej łyżką. Gdy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, smarujemy odrobiną powidła śliwkowego i wykładamy uprzednio przygotowaną masę. Zwijamy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.