Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto i ogromne pole do popisu w kwestii dodatków, nadzienia, dekoracji. Praktycznie każdy owoc się nada jako dekoracja lub nadzienie. Podobnie dekoracja może być z cukru pudru, polewy lub kremu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11289
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9839
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...