Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto i ogromne pole do popisu w kwestii dodatków, nadzienia, dekoracji. Praktycznie każdy owoc się nada jako dekoracja lub nadzienie. Podobnie dekoracja może być z cukru pudru, polewy lub kremu.
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1168
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13631
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1168
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13631
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...