Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektowna i smaczna rolada z kremem cytrynowym
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 701
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 701
Składniki
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę (wymiarową z kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem. Kilka łyżek masy przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 3 minuty.
Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na zapieczony wzór wylewamy masę z kakao. Rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier ze spodu ciasta - ponownie przekręcamy do góry nogami i zwijamy tak aby jasny wzór znajdował się na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo masło a na końcu sok z cytryny. Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy.