Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka pascha z dużą ilością bakalii i syropem różanym. Tradycyjny wielkanocny deser w najlepszym wydaniu!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12772
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4534
Składniki
Z tej porcji otrzymacie niedużą paschą. Jeśli gościcie dużo rodziny, warto zrobić podwójną porcję. Migdały zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach wrzątek odlewamy, a migdały obieramy ze skórki. Dzięki sparzeniu gorącą wodą, skórka praktycznie sama odchodzi. Migdały kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdego migdała kroiłam na 4 części. Śliwki i daktyle kroimy. Mieszamy z żurawiną, rodzynkami i skórką pomarańczową i całość zalewamy syropem różanym na co najmniej pół godziny.
Żółtka ucieramy z cukrami na gładką, jasną masę. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy. Miskę z żółtkami i śmietanką wstawiamy do kąpieli wodnej. Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Nie podgrzewamy powyżej 60 stopni. Ser mielimy 2 razy. Dodajemy masło, mieszamy. Powoli wlewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy migdały i suszone owoce razem z syropem różanym.
Miskę wykładamy gazą i wlewamy masę serową. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie na misce kładziemy talerz, obracamy i wyjmujemy paschę. Delikatnie zdejmujemy z niej gazę. Paschę dekorujemy dowolnie - ja użyłam płatków migdałowych, żurawiny i pisaków cukrowych.