Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i bardzo ładne róże z powidłami-idealne na karnawał
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 984
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 951
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 45
Wyjątkowo kruche ciasteczka korzenno-miodowe. Miód leśny nadaje pięknego kolo...
Odsłon: 28
Rogaliki kruche to niezawodna słodka przekąska na każdą okazję. Możesz nafasz...
Odsłon: 984
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 23
Szykujesz imprezę sylwestrową? Masz już pomysł na menu? Jeśli planujesz zabaw...
Odsłon: 951
Składniki
Przygotowujemy też 4 naczynka o różnej średnicy. Np wieczko od kawy, szklanka, literatka i kieliszek -jak w moim przypadku Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet, masło oraz śmietanę. Najpierw wszystko siekamy albo rozdrabniamy w rękach, a następnie bardzo dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Kolejnym etapem jest wyżywanie się na cieście :P czyli lejemy je wałkiem ile wlezie :-) Ciasto należy uderzać walkiem, potem składamy i uderzamy dalej, tak by dobrze napowietrzyć ciasto. Robimy to przez około 5 minut :-) Gdy przekroimy ciasto powinny być widoczne pęcherzyki.
Teraz przystępujemy do wykonania róż. Wycinamy 4 kółka różnej wielkości,
nacinamy je na brzegach,układamy jedno na drugim i wciskamy palec w sam środek, tak by kółka się skleiły.
Gdy róże są gotowe przystępujemy do smażenia. Olej wlewamy do garnka, i grzejemy. Aby sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę, należy wrzucić kawałeczek ciasta i zobaczyć czy bulgocze i uniesie się, jeśli tak-można smażyć. Róże dajemy na olej górą w dół, czyli do góry nogami :P Smażymy na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.
Wykładamy na ręcznik papierowy, tak by nadmiar tłuszczu wsiąknął w ręcznik. Róże posypujemy cukrem pudrem a na górę do dziurki dajemy powidła. I gotowe :-) Piękne, pyszne i idealne na tłusty czwartek, walentynki, karnawał i nie tylko :-) Proste i bardzo pyszne, polecam!!!