Do góry

Desery Przepis na:

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 3649

Pyszne i efektowne różyczki z jabłek, które uświetnią Twój stół. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają. Róbcie ich dużo :) Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 babeczek. Mało! Mało! Mało!!!!

Składniki

  • 3-4 jabłka
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • konfitura morelowa
  • sok z 1/2 cytryny
  • cynamon lub inna mieszanka korzenna
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, przekroić na połowę (od strony ogonka).
    Usunąć delikatnie gniazda nasienne (tak, żeby jak najmniej jabłka stracić), odciąć obydwie końcówki.
    Teraz jabłko pokroić w cieniutkie półplasterki.
    Do miski wlać wodę z dodatkiem soku z połówki cytryny.
    Wrzucić do niej pokrojone jabłka. Powinny one być zanurzone w wodzie.
    Wstawić do mikrofalówki na 3 min.

  2. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na cienki placek.
    Pociąć na pasy szerokości 2x wysokość waszych foremek do muffinek. U mnie to wyszło ok 6-7 cm szerokości.

  3. 3 łyżki konfitury morelowej wymieszać z 2 łyżkami wody i taki dżemik "rozlać" cienką strużką przez środek ciastowego paska (po długości).

  4. Wzdłuż dłuższego boku ciasta układać plasterki jabłka tak jak dachówkę.
    Szeroka strona plasterka jabłka musi sięgać do połowy szerokości paska.
    Gdy ułożymy jabłko do końca paska, posypujemy je cynamonem i zaginamy pozostały paser ciasta tak aby przykrył jabłka.

    Tak powstały pasek zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki do pieczenia muffinek.
    Polecam włożyć do niej wcześniej papierowe kokilki muffinkowe. Ja miałam mały problem z wyjęciem gotowych ciasteczek.

  5. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 35-40 min.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń