Do góry

Desery Przepis na:

Rozetki - Prażynki

Rozetki - Prażynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20392

Dodano:

Odsłon: 3347

Witajcie moi kochani! Pokażę Wam jak usmażyć pyszne, chrupiące rozetki – a może prażynki? Którą nazwę wolicie? Jak ich jednak nie nazwiemy i tak są pyszne i doskonale nadają się do zrobienia na Tłusty Czwartek. Szczerze mówiąc muszę jednak przyznać, że mają 2 wady – za szybko znikają i niestety liczą sobie sporo kalorii …

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • olej – sporo
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim muszę najpierw wspomnieć o foremkach, które potrzebujemy, aby nasze prażynki zrobić. Metalowe kształty, np w formie gwiazdki mają długą rączkę, tak aby można było bezpiecznie foremkę trzymać w gorącym oleju i się nie poparzyć. Takie foremki można bez problemu dostać w popularnych internetowych sklepach z artykułami kuchennymi.

  2. Teraz przejdźmy do ciasta. Do miski wsypuję mąkę, makę ziemniaczaną i cukier puder, wbijam jajka i wlewam mleko – a więc dodaję wszystkie składniki i dokładnie miksuję na gładkie, jednolite ciasto. Następnie miskę przykrywam i chowam na godzinę do lodówki.

  3. Po tym czasie w garnku rozgrzewam sporą ilość oleju i zanurzam w nim foremkę, aby dobrze się rozgrzała. Taką gorącą zanurzam następnie w cieście, ale tu bardzo ważne – zanurzam ją tylko do połowy wysokości. Jeżeli ciastem pokryjemy foremkę za wysoko lub zalejemy jej wierzch, rozetka spali się na foremce, a z niej nie odejdzie. W momencie zanurzania rozgrzanego metalowego kształtu, ciasto syczy i oblepia formę – trzymam ją bez dotykania dna miski do momentu aż syk niemal ucichnie. Wtedy przenoszę foremkę do gorącego oleju w garnku.

  4. Tak jak przy smażeniu pączków lub faworków, olej burzy się wokół rozetki. Po kilku sekundach powinna ona sama spaść nam z foremki, a jeśli nie chce, można delikatnie pomóc jej widelcem. Prażynka bardzo szybko staje się złota. Nie możemy smażyć jej zbyt krótko, bo będzie miękka i przypominała tłusty flaczek. Za długo też nie, bo zwyczajnie nam się przypali. Odpowiedni czas wyczujecie mniej więcej przy piątej rozetce :)

  5. Usmażone prażynki wyławiam łyżką cedzakową i przenoszę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy rozetki przestygną, posypuję je cukrem pudrem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 lutego 2015 Aniu gdzie kupiłaś tę foremkę? Nigdzie nie znalazłam :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 lutego 2015 Śliczne,a czasem warto stanąć nad przepisem i docenić jego przygotowanie i pokazanie,a nie tylko kliknąć na zdjęcie bo to jest stały bywalec.....i ma przepisów ileś tam....:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 stycznia 2015 Prześliczne i niezwykle smaczne te rozetki :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń