Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektowne ciasteczka i pyszne o maślanym smaku! a wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10294
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5927
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12742
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4506
Składniki
wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
dodać żółtka i wkroić zimne masło
zagnieść kruche ciasto (ewentualnie można dodać odrobinę wody)
ciasto rozwałkować (ok2-3 mm) i wykrawać kółka (moje o średnicy 7 cm)
układać 4 kółka tak, aby nachodziły w połowie na siebie (każde kółko posmarować w środku białkiem), a następnie zrolować zaczynając od kółka leżącego na wierzchu (czyli w moim wypadku z prawej do lewej)
rulonik przekroić na pół i stawiać różyczki na płaskiej części, a płatki delikatnie rozchylić (nie za mocno, bo się będą rozpadać w trakcie pieczenia)
włożyć do lodówki w celu schłodzenia
w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st i piec ciasteczka ok 15 min (aż się przyjemnie zrumienią, można posmarować białkiem)