Do góry

Desery Przepis na:

Rugelach - rogaliki żydowskie

Rugelach - rogaliki żydowskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 5357

Przygotowywano je na święto Hannukah. Są pyszne. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • masło 150 g,
  • serek homogenizowany waniliowy 150 g,
  • mąka 1 i 1/2 szk,
  • Nadzienie:
  • orzechy włoskie 150 g,
  • powidła śliwkowe 100 g,
  • masło 30 g,
  • cynamon 1 i 1/2 łyżeczka,
  • cukier 3 łyżki,
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka,
  • Dodatkowo:
  • jajko 1 szt,
  • mleko 3 łyżki,
  • cukier trzcinowy do posypania,
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rugelach - rogaliki żydowskie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Miękkie masło utrzeć z serkiem waniliowym, a następnie dodać mąkę i wyrobić. Ciasto jest dość lepkie ale musi być zwarte. Ciasto odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

  2. Nadzienie: Masło roztopić i ostudzić, orzechy zmielić. Orzechy wymieszać z powidłami, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem oraz rozpuszczonym masłem.

  3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek rozwałkować na koło o średnicy 28 – 30 cm. Koło podzielić na 8 równych trójkątów i na każdym kawałku rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć zaczynając od szerszej strony.

  4. Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i wymieszać. Posmarować rogaliki i posypać cukrem trzcinowym. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń