Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z czekoladowym kremem

Rurki z czekoladowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 2464

Przepis wykopany ze starego przepisu. Krem to już mój pomysł :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 12 dag pudru
  • 12 dag smalcu
  • 22 dag masła
  • 0,5 kg mąki
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • budyń czekoladowy
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

    Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem.

    Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć)

    Krem:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu.

    Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń