Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1297

Dodano:

Odsłon: 3663

Powrót do lat dzieciństwa, kruche delikatne rurki wypełnione po brzegi budyniowym kremem

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • pół litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rurki z kremem budyniowym

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła i śmietany zagniatamy ciasto. UWAGA!!! ciasto jest dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

  2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2cm szerokości i 20 cm długości (długość zależy od tego jakiej wielkości mamy nasze foremki). Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła nieco na wcześniejszą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut - do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.

  3. Przygotowujemy krem. Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty. Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

  4. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń