Do góry

Desery Przepis na:

Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 141

Tarty w stylu rustykalnym mają wiele zalet, przede wszystkim można je upiec bez użycia specjalnej formy do tarty, nie trzeba idealnie rozwałkowywać ciasta i wyklejać blaszki, pomija się wcześniejsze podpiekanie spodu. Samo przygotowanie ciasta to zaledwie 5 minut, potem chłodzenie i samo pieczenie. Tarta z jabłkami to idealna opcja na deser.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • masło zimne 125 g
  • cukier 40 g
  • szczypta soli
  • jabłko 4 szt.
  • cukier 3 łyżki
  • Cynamon 2 łyżeczki
  • cukier toffi w kryształkach 1 łyżka
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Przygotowanie

  1. Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

  2. W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń