Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarty w stylu rustykalnym mają wiele zalet, przede wszystkim można je upiec bez użycia specjalnej formy do tarty, nie trzeba idealnie rozwałkowywać ciasta i wyklejać blaszki, pomija się wcześniejsze podpiekanie spodu. Samo przygotowanie ciasta to zaledwie 5 minut, potem chłodzenie i samo pieczenie. Tarta z jabłkami to idealna opcja na deser.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 748
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 565
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 748
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 565
Składniki
Do mąki dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko posiekać nożem. Zrobić dołek na środku i wlać wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
W międzyczasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je na ósemki. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środku ułożyć cząstki jabłek. Brzegi ciasta zawinąć do góry. Brzegi ciasta posypać cukrem. Tartę piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.