Do góry

Desery Przepis na:

Rustykalna tarta z owocami leśnymi

Rustykalna tarta z owocami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 69

Rustykalna tarta z owocami leśnymi jest przepyszna. Można użyć w sezonie świeżych owoców jak i później mrożonych. W każdym przypadku jest wyjątkowa i smaczna.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 40 g cukru lub jego zamiennika
  • Szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • Na nadzienie:
  • 500 g owoców leśnych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru lub jego zamiennika
  • Do posmarowania ciasta:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rustykalna tarta z owocami leśnymi

Przygotowanie

  1. Do misy robota kuchennego dajemy masło, cukier, sól i przesianą mąkę. Wszystko miksujemy, gdy mamy już w miarę połączone składniki dodajemy jajko i mieszamy aż ciasto całkiem się połączy i utworzy zwartą konsystencję.

  2. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.

  3. Owoce mieszamy razem z mąką i cukrem.

  4. Gdy ciasto jest zimne rozwałkowujemy je na cienki placek około 5 mm. Najlepiej przełożyć je od razu na blachę wyłożoną matą silikonową lub pergaminem.

  5. Wysypać na środek owoce pozostawiając rant do około. Brzegi ciasta zawijamy do środka, aby owoce nie wypłynęły.

  6. W miseczce roztrzepujemy jajko z wodą i smarujemy brzegi ciasta.

  7. Pieczemi około 45 minut w temperaturze 190 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń