Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite danie na zimne zimowe wieczory. Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17207
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 408
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 66
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 137
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 170
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17207
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 408
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 66
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 137
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 170
Składniki
Gotujemy 2 saszetki ryżu (ok 12 minut), 5 jabłek obieramy i tarkujemy na tarce z większymi oczkami, ugotowany ryż łączymy z potarkowanymi jabłkami i dokładnie mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek i z żółtek robimy kogiel mogiel dodając 3 łyżeczki cukru-ucieramy do tego dodajemy 3/4 kubka śmietany słodkiej. wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy.
Uzyskaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub małej blaszki do pieczenia a z oddzielonych białek ubijamy piane na sztywno i równomiernie rozprowadzamy po ryżu.
Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do całkowitego zezłocenia się białka.