Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite danie na zimne zimowe wieczory. Łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Gotujemy 2 saszetki ryżu (ok 12 minut), 5 jabłek obieramy i tarkujemy na tarce z większymi oczkami, ugotowany ryż łączymy z potarkowanymi jabłkami i dokładnie mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek i z żółtek robimy kogiel mogiel dodając 3 łyżeczki cukru-ucieramy do tego dodajemy 3/4 kubka śmietany słodkiej. wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy.
Uzyskaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub małej blaszki do pieczenia a z oddzielonych białek ubijamy piane na sztywno i równomiernie rozprowadzamy po ryżu.
Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do całkowitego zezłocenia się białka.