Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 685
Dodano: 14.06.2013
Odsłon: 19663
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Gotujemy 2 saszetki ryżu (ok 12 minut), 5 jabłek obieramy i tarkujemy na tarce z większymi oczkami, ugotowany ryż łączymy z potarkowanymi jabłkami i dokładnie mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek i z żółtek robimy kogiel mogiel dodając 3 łyżeczki cukru-ucieramy do tego dodajemy 3/4 kubka śmietany słodkiej. wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy.
Uzyskaną masę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub małej blaszki do pieczenia a z oddzielonych białek ubijamy piane na sztywno i równomiernie rozprowadzamy po ryżu.
Wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do całkowitego zezłocenia się białka.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

maluszekk 15 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Często zapiekam ryż z jabłkami, ale zupełnie inaczej, z chęcią wypróbuję twój przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Zazula1 15 czerwca 2013Zgłoś do usunięcia
Zapiekanego nigdy nie robiłam...trzeba to nadrobić:)0 Kto głosował? | Odpowiedz