Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto dla miłośników ryżu zapiekanego z jabłkami :) Szarlotka inaczej :)
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 215
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1702
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 559
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 215
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1702
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 559
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę 20x30 cm papierem do pieczenia i wysypuję ciasto na blaszkę. Dociskam i tworzę rant na wysokość około 4 cm. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie.
Masa ryżowa: Ugotowany ryż wkładam do garnka. Budyń i cukier rozprowadzam w mleku i wlewam do ryżu. Całość podgrzewam, aż zgęstnieje. Mieszam, żeby ryż nie przywarł do garnka. Zestawiam z ognia i odstawiam.
Masa jabłkowa: Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.
5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, aż piana będzie biała i sztywna. Ciasto wyciągam z piekarnika i układam na nim bezę (zrobiłam to szprycą, ale możecie po prostu wyłożyć białka na ciasto). Ponownie wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i zapiekam 30 minut, aż piana się zarumieni. Wyciągam ciasto i odstawiam do ostygnięcia. Smacznego :)