Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scones to angielskie bułeczki, które podawane są do herbaty o tzw. five o’clock. Podaje się zazwyczaj z masłem, dżemem lub z dodatkami np. rodzynkami. Ja wykonałam z gorzką czekoladą ponieważ uwielbiam jej smak. Do bułeczek dodałam tylko 2 łyżki cukru i wyszły tylko leciutko słodkie, można nawet powiedzieć, że nie wyczuwa się za bardzo słodyczy, a tylko czekoladę.
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 19
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 117
Świąteczne smaki.
Odsłon: 99
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 19
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 117
Świąteczne smaki.
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Mieszamy mikserem lub ręcznie do powstania grudek z ciasta, dodajemy czekoladę i ponownie łączymy. Do ubitej śmietany dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia. Dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i łączymy wszystko razem (jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kremówki ). Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkujemy na wys. ok. 2,5 cm, szklanką lub foremką do ciastek wycinamy koło. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do uzyskania lekko złotego koloru. Składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone bułeczki ozdabiamy dowolnie polewą, ja zatapiałam dolną część w czekoladzie i polewałam lekko górę oraz posypałam drobno pokrojonymi orzeszkami. Podajemy po ok. godzinie, aż polewa zastygnie. Smacznego.