Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Scones to angielskie bułeczki, które podawane są do herbaty o tzw. five o’clock. Podaje się zazwyczaj z masłem, dżemem lub z dodatkami np. rodzynkami. Ja wykonałam z gorzką czekoladą ponieważ uwielbiam jej smak. Do bułeczek dodałam tylko 2 łyżki cukru i wyszły tylko leciutko słodkie, można nawet powiedzieć, że nie wyczuwa się za bardzo słodyczy, a tylko czekoladę.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5031
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4862
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44958
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 588
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5031
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4862
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44958
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 588
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Mieszamy mikserem lub ręcznie do powstania grudek z ciasta, dodajemy czekoladę i ponownie łączymy. Do ubitej śmietany dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia. Dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i łączymy wszystko razem (jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze 1-2 łyżki kremówki ). Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkujemy na wys. ok. 2,5 cm, szklanką lub foremką do ciastek wycinamy koło. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do uzyskania lekko złotego koloru. Składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone bułeczki ozdabiamy dowolnie polewą, ja zatapiałam dolną część w czekoladzie i polewałam lekko górę oraz posypałam drobno pokrojonymi orzeszkami. Podajemy po ok. godzinie, aż polewa zastygnie. Smacznego.