Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semifreddo to jeden z najsmaczniejszych deserów kuchni włoskiej - połączenie musu i lodów. W tym wykonaniu będzie to semifreddo czekoladowe, choć możesz użyć także swoich ulubionych owoców. Składniki semifreddo zapewne znajdziesz w swojej kuchni, więc ten wyborny deser możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę.
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 7
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2635
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 27
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4597
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 7
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 2635
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 27
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 4597
Składniki
Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach i odstaw miskę do lodówki.
Do metalowej miski wbij żółtka, dodaj cukier i likier. Miskę umieść nad garnkiem z wrzącą wodą (ale tak, by miska nie dotykała wody) i mieszaj trzepaczką lub ręcznym mikserem do momentu, aż masa będzie zwarta, a na jej powierzchni da się narysować linie. Zdejmij miskę z ognia (uważaj, bo będzie gorąca), dodaj pokruszoną czekoladę i wymieszaj na gładki krem. Ostudź do uzyskania temperatury pokojowej.
Wlej do miski białka (ze szczyptą soli) i ubij je mikserem stopniowo dodając cukier na sztywną i błyszczącą pianę. Do czekoladowej masy dodaj zimą, ubitą śmietaną i pianę z białek (mieszaj bardzo delikatnie).
Przygotuj formę keksówkę i wyłóż ją folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały na zewnętrz foremki. Wyłóż masę semifreddo do foremki, rozprowadź i wygładź powierzchnię. Zamrażaj minimum 12 godzin.