Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semifreddo, czyli na wpół zamrożone. Przepyszne domowe lody, bardzo kremowe, śmietankowe z dodatkiem truskawek, polecam :-)
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 265
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 988
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 272
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 265
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 988
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 272
Składniki
Śmietankę dobrze schłodzić. Truskawki pokroić na ćwiartki i smażyć na maśle na dużym ogniu kilka min. aż zmiękną i puszczą sok, wystudzić. Jeśli ktoś tak jak ja boi się surowych jajek w deserach - polecam umieścić je w garnku lub misce, zalać wrzącą wodą i po 30 s wylać wodę i schłodzić szybko zimną (Białko lekko się zetnie i powstaną białe nitki w białku ale to nie ma wpływu na dobre ubicie piany). W trzech osobnych miskach ubić śmietankę, białka i żółtka z cukrem. Wszystkie trzy masy dokładnie połączyć łyżką, dodać ekstrakt waniliowy i truskawki z sosem, delikatnie wymieszać łyżką do powstania smug truskawkowych. Masę przelać do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć ok. 10 min. wcześniej, aby lekko się rozmroziły. Smacznego :-)