Do góry

Desery Przepis na:

Semifreddo z truskawkami

Przepis dnia 2014-06-15
Semifreddo z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10332

Dodano:

Odsłon: 3794

Semifreddo, czyli na wpół zamrożone. Przepyszne domowe lody, bardzo kremowe, śmietankowe z dodatkiem truskawek, polecam :-)

Składniki

  • śmietanka kremówka 36% 400 ml
  • jajko 3
  • cukier 1/2 szkl.
  • ekstrakt waniliowy
  • truskawki 20 dag
  • masło 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietankę dobrze schłodzić.
    Truskawki pokroić na ćwiartki i smażyć na maśle na dużym ogniu kilka min. aż zmiękną i puszczą sok, wystudzić.
    Jeśli ktoś tak jak ja boi się surowych jajek w deserach - polecam umieścić je w garnku lub misce, zalać wrzącą wodą i po 30 s wylać wodę i schłodzić szybko zimną (Białko lekko się zetnie i powstaną białe nitki w białku ale to nie ma wpływu na dobre ubicie piany).
    W trzech osobnych miskach ubić śmietankę, białka i żółtka z cukrem. Wszystkie trzy masy dokładnie połączyć łyżką, dodać ekstrakt waniliowy i truskawki z sosem, delikatnie wymieszać łyżką do powstania smug truskawkowych. Masę przelać do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć ok. 10 min. wcześniej, aby lekko się rozmroziły. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń