Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semle to słodkie bułeczki, które w Szwecji je się w ostatni dzień karnawału. Tam nazywany jest on „tłustym wtorkiem” (fettisdag), analogicznie do polskiego tłustego czwartku.
Składniki
Rozkrusz drożdże do podgrzanego do około 40°C mleka z łyżką cukru. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, kardamon i sól. Dodaj masło, jedno jajko i zaczyn. Zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Na podsypanej mąką stolnicy uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze piekarnika w pewnej odległości od siebie. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.
Posmaruj bułeczki z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika. Piecz przez 10-15 minut, na złocistobrązowy kolor. Gdy bułeczki wystygną, odkrój z każdej z nich wierzch i wydrąż z środka około 1/3 miąższu. Przełóż go do miski i rozkrusz.
Zmiksuj w malakserze migdały. Połącz je z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i kardamonem. Dodawaj stopniowo mleko – do uzyskania gęstej pasty. Połącz ją z pokruszonym miąższem z bułeczek.
W osobnym naczyniu ubij bitą śmietanę z dodatkiem 2-3 łyżek cukru pudru (do smaku). Gdy będzie „sztywna”, przełóż ją do rękawa cukierniczego.
Nałóż w wydrążone w bułeczkach otwory porcje pasty migdałowej. Ozdób każdą semlę bitą śmietaną i przykryj odkrojonym wierzchem. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.