Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1307

Dodano:

Odsłon: 922

Pamiętam jako mała dziewczynka ucierałyśmy z mamą w makutrze składniki na sernik. Na każde święta był obowiązkową pozycją w naszym domu. Tak jest teraz i w moim. Podstawą dobrego sernika jest dobry półtłusty twaróg. Można go zrobić w domu (inny mój przepis), a dla zapracowanych – można znaleźć w sklepach. Polecam kliniki, kostki lub produkowane metodą ultrafiltracji. Te ostatnie są najlepsze, bo nie trzeba ich mielić. Kliniki, kostki lub własnej produkcji twarogi trzeba zmielić na maszynce do mięsa 2-3 razy. Mój przepis na sernik jest bez piany z białek – daję całe jajka – sernik nie opada za mocno. Sernik jest cały w masie – bez spodu np. kruchego. I obowiązkowo polany polewą czekoladową.

Składniki

  • Ser twarogowy 1-1,5 kg (ja najbardziej lubię ser sernikowy mleczarni Jana w wiaderku produkowany metodą ultrafiltracji)
  • Mąka tortowa (4 łyżki, można pół na pół z ziemniaczaną)
  • Jaja 6-7 szt.
  • Masło 100-150g
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia (1łyżeczka)
  • Skórki pomarańczowe kandyzowane
  • opcjonalnie Rodzynki
  • Polewa czekoladowa gorzka (śmietanka, masło, cukier, czekolada gorzka, kakao)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik

Przygotowanie

  1. 1. Masło i cukier wkładam do misy robota. Ucieram.
    2. Dodaję jajka. Ucieram.
    3. Dodaję ser. Ucieram.
    4. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram.
    5. Dodaję skórki pomarańczowe i ewentualnie rodzynki(wcześniej je obtaczam w mące).

  2. 6. Masę serową wylewam na blachę lub tortownicę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170-175 st. C i włączam termoobieg. Piekę 60 minut. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, sernik zostaje w środku na noc (do wystygnięcia).

  3. 7. Następnego dnia szykuję polewę. Do rondla wkładam kawałek masła (2 łyżki) i wlewam śmietankę UHT (200ml, dowolna zawartość tłuszczu). Wsypuję cukier (3-4 łyżki). Wkruszam czekoladę i ją rozpuszczam. Ewentualnie dodaję kakao (3-4 łyżki, nada gorzki smak i zagęści masę). Gotuje na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gotowa polewa jest gęsta ale można ją wylać na sernik.
    Można też zastosować łaźnię wodną – większy garnek napełniam wodą do połowy i wkładam mniejszy garnek w niego. Wkładam składniki i topię.

  4. Z podanego przepisu można przygotować dużą blachę. Ja przygotowuję dwie foremki aluminiowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń