Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty sernik na kruchym spodzie przykryty delikatną pianą.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 67
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 60
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 67
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 305
Składniki
CIASTO: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać jajko, żółtko i cukier. Zagnieść szybko ciasto, dodając ew. zimną wodę. Uformować kulę i włożyć do chłodziarki na 30 - 40 minut.
MASA SEROWA: Ser zemleć trzykrotnie. Dodać do niego resztę składników i ew. rodzynki oprószone mąką. Wszystko zmiksować na dość rzadką masę.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nie używać termoobiegu! Formę o wymiarach 25 na 40 cm wysmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na samo dno formy. Wylać na nie masę serową.
Wstawić do piekarnika na około godzinę.
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Wyłożyć na ciasto i dopiekać jeszcze 15 minut w 150 - 160 stopniach. Nadal nie używać termoobiegu!
UWAGI: Do masy serowej można dodać olej zamiast oliwy.
Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie wydanej przez Vorwerk. Przepis przeszedł moją modyfikację.