Uwielbiam banany, a w połączeniu z bitą śmietaną i sernikiem... ojjj połączenie idealne! Zasada tego sernika jest jedna: im dojrzalsze banany - tym słodsze ciasto. To ciasto zawiera bardzo mało cukru - więc jest zdrowe! ;)
Sernik bananowy
Składniki
- 50 g masła 82%
- 75 g płatków owsianych górskich
- 50 g niesolonych krakersów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
- 500 g ricotty
- 2 dojrzałe banany
- sok z połówki cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 duże jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 mniejszy banan
Składniki
- 50 g masła 82%
- 75 g płatków owsianych górskich
- 50 g niesolonych krakersów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
- 500 g ricotty
- 2 dojrzałe banany
- sok z połówki cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 duże jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 mniejszy banan

Etapy przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Za pomocą blendera lub malaksera mielimy orzeszki ziemne i odstawiamy na bok (mielimy trochę więcej do posypania). Następnie mielimy płatki owsiane oraz krakersy (razem). Ja użyłam krakersów dla dzieci.

W garnku rozpuszczamy masło - dodajemy płatki owsiane, krakersy, orzechy oraz kakao. Otrzymaną masę wykładamy dno tortownicy i ubijamy - najlepiej dnem szklanki. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 240 C.

Za pomocą blendera lub malaksera rozgniatamy banany na gładką masę i dodajemy sok z cytryny.

W misce miksujemy ser ricotta, jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą, masę bananową oraz ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelewamy na upieczony wcześniej spód.

Sernik pieczemy 10 minut w temp. 240 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, do czasu aż ostygnie. Wystudzony sernik przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny.
Kremówkę ubijamy, na sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę wykładamy na sernik, oprószamy kakao i posypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy plasterkami z banana pokropionymi sokiem z cytryny. Uwaga! Jeśli sernik będzie dla Was za mało słodki możecie go polać przed podaniem miodem lub syropem klonowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2414

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 337

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 142
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2414

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 337

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 142



Składniki
- 50 g masła 82%
- 75 g płatków owsianych górskich
- 50 g niesolonych krakersów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
- 500 g ricotty
- 2 dojrzałe banany
- sok z połówki cytryny
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 duże jajka
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 mniejszy banan
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Za pomocą blendera lub malaksera mielimy orzeszki ziemne i odstawiamy na bok (mielimy trochę więcej do posypania). Następnie mielimy płatki owsiane oraz krakersy (razem). Ja użyłam krakersów dla dzieci.
W garnku rozpuszczamy masło - dodajemy płatki owsiane, krakersy, orzechy oraz kakao. Otrzymaną masę wykładamy dno tortownicy i ubijamy - najlepiej dnem szklanki. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 240 C.
Za pomocą blendera lub malaksera rozgniatamy banany na gładką masę i dodajemy sok z cytryny.
W misce miksujemy ser ricotta, jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą, masę bananową oraz ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelewamy na upieczony wcześniej spód.
Sernik pieczemy 10 minut w temp. 240 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, do czasu aż ostygnie. Wystudzony sernik przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny.
Kremówkę ubijamy, na sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę wykładamy na sernik, oprószamy kakao i posypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy plasterkami z banana pokropionymi sokiem z cytryny. Uwaga! Jeśli sernik będzie dla Was za mało słodki możecie go polać przed podaniem miodem lub syropem klonowym.