Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam banany, a w połączeniu z bitą śmietaną i sernikiem... ojjj połączenie idealne! Zasada tego sernika jest jedna: im dojrzalsze banany - tym słodsze ciasto. To ciasto zawiera bardzo mało cukru - więc jest zdrowe! ;)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 67
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 174
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 12
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 67
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 174
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 12
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Za pomocą blendera lub malaksera mielimy orzeszki ziemne i odstawiamy na bok (mielimy trochę więcej do posypania). Następnie mielimy płatki owsiane oraz krakersy (razem). Ja użyłam krakersów dla dzieci.
W garnku rozpuszczamy masło - dodajemy płatki owsiane, krakersy, orzechy oraz kakao. Otrzymaną masę wykładamy dno tortownicy i ubijamy - najlepiej dnem szklanki. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 240 C.
Za pomocą blendera lub malaksera rozgniatamy banany na gładką masę i dodajemy sok z cytryny.
W misce miksujemy ser ricotta, jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą, masę bananową oraz ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelewamy na upieczony wcześniej spód.
Sernik pieczemy 10 minut w temp. 240 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, do czasu aż ostygnie. Wystudzony sernik przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny.
Kremówkę ubijamy, na sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę wykładamy na sernik, oprószamy kakao i posypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy plasterkami z banana pokropionymi sokiem z cytryny. Uwaga! Jeśli sernik będzie dla Was za mało słodki możecie go polać przed podaniem miodem lub syropem klonowym.