Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto przypominające z wyglądu i smaku sernik, jednak bez grama sera ;o)
Przepis na klasyczną prostokątną formę.
Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).
Uwielbiam czasem wspominać czasy mojego dzieciństwa i dania które robił nasz...
Odsłon: 1720
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 215
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1369
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 143
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 202
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 215
Pyszne i delikatne naleśniki z chrupiącym brzegiem oraz serowym nadzieniem w...
Odsłon: 1369
Kurczak Kung Pao to danie azjatyckie, które wyróżnia się chrupkością kurczaka...
Odsłon: 143
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szy...
Odsłon: 202
Składniki
Przepis na klasyczną prostokątną formę. Wyrabiamy ciasto kruche: 3 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, margaryna, proszek do pieczenia. Można dodać łyżkę śmietany gdyby ciasto było za sypkie. Po wyrobieniu podzielić ciasto na: 1/3 ciasto jasne i 2/3 do którego należy dodać kakao i wyrobić ponownie. Oba ciasta schłodzić ok. 1h w lodówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzonym i rozwałkowanym kakaowym ciastem. Ponownie wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Przygotować masę: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i chwilę miksować. Dodać budynie i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Do masy dodawać po jednej śmietanie i mieszać łyżką! Gotową masę wylać na schłodzone ciasto. Wyrównać powierzchnię. Jasne ciasto zetrzeć na tarce na wierzchu masy tworząc rodzaj kruszonki. Piec ok. 1h-1,20h w 170st. (u mnie było na rumiano, ale nie do suchego patyczka - środek był sprężysty).
Przepisy Desery
Desery
Sernik ajerkoniakowy
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Pyszne rogaliki drożdżowe
Desery
Sernik Coca Cola
Sernik ajerkoniakowy
Bez pysznego sernika ani rusz. :) Delikatny, rozpływający się w ustach, a jed...
Odsłon: 63
Ciasto Kaszak
Kaszak to ciasto na bazie kaszy manny, które możesz wykonać bez pieczenia – z...
Odsłon: 727