Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik bez pieczenia o ciasteczkowym spodzie, kremowy, rozpływający się w ustach, dodatek czekolady świetnie przełamuje lekko cytrynowy smak sernika. Polecam przepis wart wypróbowania.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 685
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 503
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 885
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 685
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 503
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3347
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 885
Składniki
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.
Mikserem wymieszać ser z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy 475 ml lekko (ważne!) śmietanę kremówkę. Dodajemy do ubitej śmietany, kwaśną śmietanę i sok z cytryny mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy razem mieszając.
Do garnuszka wlać śmietanę (150ml) i pokruszoną czekoladę wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować").
Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem " narysować " ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.