Do góry

Desery Przepis na:

Sernik cytrynowo-czekoladowy

Sernik cytrynowo-czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 312

Dodano:

Odsłon: 12689

Sernik bez pieczenia o ciasteczkowym spodzie, kremowy, rozpływający się w ustach, dodatek czekolady świetnie przełamuje lekko cytrynowy smak sernika. Polecam przepis wart wypróbowania.

Składniki

  • ciastka digistive 8 sztuk
  • masło 25g
  • drobny cukier do wypieków 175g
  • ser kremowy typu philadelphia 450g
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 75ml
  • kwaśnej śmietany wysokoprocentowej 175g
  • śmietana kremówka 36% 625ml
  • gorzka czekolada 150g
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę, średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, dociskać łyżką, wyrównać. Włożyć do lodówki.

  2. Mikserem wymieszać ser z cukrem i ekstraktem z wanilii. Masa ma mieć kremową konsystencję. W osobnym naczyniu ubijamy 475 ml lekko (ważne!) śmietanę kremówkę. Dodajemy do ubitej śmietany, kwaśną śmietanę i sok z cytryny mieszamy składniki. Powstałe dwie masy łączymy razem mieszając.

  3. Do garnuszka wlać śmietanę (150ml) i pokruszoną czekoladę wymieszać, do jej rozpuszczenia. Odstawić (masa ma być schłodzona tak aby nie topiła masy serowej i dość gęsta aby można nią było ,, rysować").

  4. Na spód tortownicy rozprowadzić pierwszą z trzech porcji masy serowej, wyrównać. Na wierzchu masy używając rozpuszczonej czekolady strumieniem " narysować " ślimaczka . Powtórzyć tą samą czynność z masą serową i czekoladą jeszcze dwa razy. Następnie użyć cienkiego noża lub długiego patyczka i lekko zamieszać w masie serowej. Nie wygładzać wierzchu sernika ,bo zepsujemy efekt. Sernik schładzać w lodówce do 5 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń