Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1553

Dodano:

Odsłon: 29423

Sama rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • MASA SEROWA:
  • ser mascarpone, 1 kg
  • Jaja, 5 szt
  • mąka tortowa, 100 g
  • cukier puder, 200 g
  • czekolada gorzka, 100 g
  • Śmietana 30%, 200 g
  • KREM:
  • ser mascarpone., 250 g
  • śmietana 30%., 200 g
  • cukier waniliowy, 16 g
  • Polewa:
  • masło, 125 g
  • śmietana, 5 łyżeczek
  • cukier puder., 5 łyżeczek
  • kakao, 3 łyżeczki
  • żelatyna, 1 łyżeczka
  • woda, 3 łyżeczki
  • dodatkowo wiśnie drążone
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik czekoladowy

Przygotowanie

  1. W śmietanie rozpuścić czekoladę i odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić.

  2. Zmiksować ser z żółtkami, cukrem pudrem i na końcu z mąką tortową.

  3. Zmiksować schłodzoną śmietanę czekoladową i dodać do masy serowej. Całość zmiksować.

  4. Ubić białko na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie mieszając w tzw. ósemkę.

  5. Wylać na małą blaszkę (21 x 28 cm) i piec 60 min. przez pierwsze 10 min. w temp. 180 st. C, a następnie 150 st. C.

  6. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku.

  7. Ubić śmietanę kremową z cukrem waniliowym, a następnie dodać do sera mascarpone. Zmiksować.

  8. Krem wyłożyć na wystudzony sernik. Na wierzch ułożyć wiśnie drążone.

  9. W garnuszku rozpuścić masło, ze śmietanką, cukrem pudrem i kakao. Żelatynę zamoczyć w wodzie i dodać do polewy.

  10. Lekko wystudzoną polewą udekorować wierzch sernika.

  11. Całość schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 19 września 2012 zrobiłam , i co tu dużo mówić , , " niebo w gębie " , daję 5 +, ,,,,

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 07 marca 2012 wyglada baaaardzo apetycznie, koniecznie do wyprobowania:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 24 stycznia 2012 Rzeczywiście przepis jest dość drogi z powodu użycia sera mascarpone. Trochę zaoszczędziłam, bo kupiłam go w Biedronce. Myślę, że można użyć zwykłego sera śmietankowego. Wówczas cena sera będzie o 50% niższa. Następnym razem wypróbuję wersję ekonomiczną. Natomiast krem powinien być z sera mascarpone. Żeby było taniej można zrobić inny krem np. z budyniu śmietankowego z masłem lub bitą śmietanę z żelatyną.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 24 stycznia 2012 Z samego przepisu wiem, że to rozkosz dla podniebienia :), ale kosztorys tego ciasta mnie trochę zniechęca...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 20 stycznia 2012 Czytając ten przepis, próbowałam sobie wyobrazić smak tego serniczka i myślę, że nie przesadziłaś z tą rozkoszą dla podniebienia, ale muszę jednak wypróbować, żeby to potwierdzić.W ulubionych.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń