Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik domowy to taki, który przypomina mi smak dzieciństwa. Wilgotny, choć raczej puszysty, a nie ciężki, z dużą ilością skórki pomarańczowej i rodzynek, na kruchym spodzie. To klasyka, która nigdy się nie znudzi i zawsze chętnie do niego wracam. To przepis wyciągnięty ze starego zeszytu. Choć serników mam w swoim repertuarze sporo i właściwie wszystkie smakują wybornie, to do tego obowiązkowo muszę sięgnąć przy okazji świat lub innych uroczystych okazji. Wszystkim smakuje, myślę, że za sprawą tego, że właśnie jest takim sernikiem, który przywodzi nam na myśli dawniejsze czasy i serniki naszych mam i babć.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6991
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4559
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12318
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6991
Składniki
Z podanych wyżej składników zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy go na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując go mąką i wykładamy nim dno oraz ok 2 - 3 cm ścianek bocznych. Forma powinna być wcześniej wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpiekamy ok 15 - 20 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Ser przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 1 - 2 razy
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut do napęcznienia
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na krem, a następnie dodając kolejno po 1 żółtku ucieramy aż do uzyskania pulchnej gładkiej masy
Do masy dodajemy stopniowo ser cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat, sok i skórkę otartą z cytryny. Wszystko w dalszym ciągu ucieramy
Z białek ubijamy sztywną pianę
Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Na wierzch dajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy
Masę wylewamy na podpieczone ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób studzimy sernik. Gdy jest już schłodzony możemy wyciągnąć go z piekarnika. Kroimy, gdy jest już całkiem wystudzony. Smakuje wyśmienicie w pierwszy dzień, ale nie wiem czy nie lepiej na drugi i trzeci, jeśli oczywiście dotrwa