Do góry

Desery Przepis na:

Sernik doskonały - nie opada i nie pęka

Przepis dnia 2020-04-11
Sernik doskonały - nie opada i nie pęka

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 2762

Dodano:

Odsłon: 13784

Niesamowicie kremowy i puszysty sernik, szybki i prosty do zrobienia

Składniki

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Polewa:
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik doskonały - nie opada i nie pęka

Przygotowanie

  1. Spód:

    Herbatniki zmiel na proszek np. blenderem lub wałkiem.
    Wlej do nich masło i wymieszaj do otrzymania struktury mokrego piasku.
    Wysyp na tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i ugnieć do powstania zwartego spodu.
    Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortowniucy.

  2. Masa serowa:

    Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego.
    Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia.
    Wsyp mąkę i ponownie krótko zmiksuj.
    Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód i potrząśnij żeby wyrównać wierzch.
    Tortownicę włóż do szczelnego naczynia żaroodpornego i umieść na blaszce w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
    Na blaszkę wylej wrzącą wodę tak aby sięgała 1-2 cm.
    Piecz 25 min w temp. 180°C, a następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz kolejne 45 min. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
    Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjmij sernik i wystudź go całkowicie, a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
    Polewa: czekoladę połam na kawałki dodaj śmietankę lub mleko i rozpuść. lekko przestygniętą polewą polej sernik.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Przemo-Ko 19 kwietnia Sernik rewelacyjny. Jedna uwaga: proporcje na mini tortownicę. Na 26 cm (standardowa) trzeba zrobić x2. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń