Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 6003

Dodano:

Odsłon: 239

Przepis na ten sernik jest w moim domu od lat. Do starych składników dodałam tylko puree z dyni i cynamon. Serniczek wyszedł pierwsza klasa. Wzbogacony został nie tylko walorami odżywczymi dyni, ale też uzyskałam ciekawy kontrast żółtego koloru masy twarogowej z ciemnobrązowym kolorem ciasta. Bardzo serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 4 żółtka (temperatura pokojowa)
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1/2 szkl. cukru
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik dyniowy

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać cukier, żółtka, kakao i starte na dużych oczkach tarki masło. Zagnieść ciasto.
    Foremkę o wymiarach 29x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, a pozostałą część dać do zamrażarki na pół godziny.
    Przygotować masę serową. Twaróg utrzeć z cukrem, jajkami, budyniami, cynamonem i puree z dyni. Tak przygotowaną masę wylać na kakaowy spód. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażarki.
    Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 60-65 minut. Po upieczeniu dobrze jest zostawić sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kroić następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń