Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni i kawałkami czekolady. Do zrobienia spodu wykorzystałam czekoladowe herbatniki.
tortownica 26 cm, mikser
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmielić lub bardzo drobno pokruszyć, a następnie połączyć z roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć spód przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Twaróg zmiksować z jajkami i z cukrem, dodać puree z dyni i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać czekoladowe dropsy i całość dokładnie wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-60 minut.
Śmietanę wymieszać z płynnym miodem. Sernik wysunąć z piekarnika i posmarować wierzch powstałą mieszanką. Piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach (na łyżkę). A następnie wstawić do lodówki. Po zdjęciu obręczy brzegi ozdobić pestkami dyni. Smacznego :)