Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 2021

Dodano:

Odsłon: 85619

Przepyszny sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie. Niebo w gębie ;)

Składniki

  • Masa serowa: 1.2 kg białego sera
  • 1/4 kostki masła
  • 5 całych jaj
  • cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 olejku arakowego
  • puszka brzoskwiń
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • kopiasta łyżka mąki ziemniacznanej
  • Kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • kostka masła 200 g
  • 2 zółtka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Mąkę i kakao dokładnie wymieszać.

  2. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto.

  3. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć je na blaszki i schować na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Wystudzić.

  4. Ser dwukrotnie zmielić.

  5. Brzoskwinie pokroić w kostkę.

  6. Do sera dodać masło, całe jaja, cukier waniliowy, cukier kryształ oraz olejek arakowy-
    masę dokładnie zmiksować i przełożyć do garnka.

  7. Masę serową podgrzewać do czasu aż się zagotuje (masę serową należy stale mieszać bo lubi się przypalać).

  8. W między czasie w osobnym naczyniu wymieszać mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną.

  9. Gdy masa serowa się zagotuje należy należy do niej dodać mieszankę mleczną.

  10. Owoce dodać do masy, wymieszać i podgrzewać całość, aż masa delikatnie zgęstnieje.

  11. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim blatem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 22 lipca 2015 antena28 nie wiem czy doczekamy się odpowiedzi Anka1803 dodaje nowe przepisy ,ale odpowiedzi jakoś ją mało obchodzą,a jestem b.zainteresowana -))) Odpowiedzi: 3 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

antena28 22 lipca 2015 ile mąki ziemniaczanej? i jakie wymiary blachy?
Ciasto wygląda smakowicie!
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 17 lipca 2015 Nigdy nie robiłam sernika gotowanego, chcę go zrobić z czereśniami(sezon)ale czy nie jest on zbyt "luźny"aby się ładnie kroił? Odpowiedzi: 1 ▼

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń