Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szalenie popularnej w latach 80. XX w. telenoweli brazylijskiej. Jeśli nie znasz tego serialu, to wiedz, że w tamtym czasie imienia Izaura wypadało używać tylko w odniesieniu do tego to, co naprawdę najlepsze. Właśnie taki jest pół-murzynek, pół-sernik, który na dobre wszedł do kanonu polskich ciast.
Forma o wymiarach około 35x25 cm
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 100
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4053
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 147
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 100
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4053
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 147
Składniki
Formę o wymiarach około 35x25 cm natłuść i przyprósz bułką tartą.
Masło, kakao, cukier i cukier waniliowy na masę czekoladową podgrzej w rondelku na palniku o niewielkiej mocy. Mieszaj do połączenia składników, pilnując, by się nie przegotowały.
Gdy zawartość rondelka przestygnie, dodaj do niej żółtka i mąkę z proszkiem po pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki.
W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” pianę z białek. Połącz z masą czekoladową.
Przeznaczone na sernik żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do żółtek dodaj budyń i roztopione masło. Połącz składniki mikserem.
W osobnym naczyniu ubij „na sztywno” pianę z białek. Połącz ją delikatnie z masą serową.
Na dno blachy wylej około ¾ ciasta czekoladowego. Następnie ostrożnie (by masy się nie wymieszały) przełóż do blachy ciasto na sernik. Na wierzchu zrób kleksy z reszty masy czekoladowej i rozprowadź je patyczkiem do szaszłyków tak, by powstały fantazyjne wzory.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 170ºC (środkowy poziom) i piecz przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw sernik Izaura w lekko uchylonym piekarniku, aż przestygnie.