Do góry

Desery Przepis na:

Sernik japoński - 3 składniki

Przepis dnia 2021-04-06
Sernik japoński - 3 składniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 867 Ocena: 18026

Dodano:

Odsłon: 13783

To zdecydowanie najprostszy sernik jaki znam, który uda się każdemu. Sernik typu japońskiego, o niezwykle lekkiej strukturze.

Składniki

  • 3 jajka
  • biała czekolada 120 g
  • kremowy serek śmietankowy 135 g
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik japoński - 3 składniki

Przygotowanie

  1. Blaszka 15 X 11 cm wyłożona papierem do pieczenia ( powyżej brzegi blaszki ).
    Druga większa blaszka na gorącą wodę.
    Może być nieco mniejsza wtedy sernik będzie wyższy.
    Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki.
    Żółtka zostawiamy w temperaturze pokojowej.
    Serek też wcześniej wyjmujemy z lodówki.

  2. Połamaną czekoladę przekładamy do większej miski
    i umieszczamy ją na garnku z gotującą się wodą.
    Para rozpuści czekoladę.
    Kiedy czekolada będzie się rozpuszczać, ubijamy białka na sztywną pianę.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 C.
    Do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady dodajemy łyżkami serek i mieszamy.
    Następnie masy dodajemy po 1 żółtku i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy 1/3 ubitych jajek i znów mieszamy.
    Potem dodajemy resztę białek i ponownie mieszamy całą masę.

  3. Całość przekładamy do blaszki.
    Blaszkę z sernikiem wstawiamy do większej blaszki i wypełniamy ją gorącą wodą do 1/2 wysokości blaszki z sernikiem.
    Sernik japoński pieczemy 15 minut w temperaturze 170°C, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy kolejne 15 minut. Następnie pozostawić ciasto na 15-20 minut w zamkniętym wyłączonym piekarniku by „doszedł”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 31 marca A już myślałem , że to bez pieczenia jest.
Nie zrobię , bo i tak mi nie wyjdzie.
Pani jest SUPER :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 marca Serniczek zawsze, a tym bardziej taki z trzech składników :) Biorę, taki udać się może, u nas :D Odpowiedzi: 7 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń