Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 456

Dodano:

Odsłon: 2649

Lepszego sernika jak ten nie jadłam! Aksamitny, z nutką kajmaku i dodatkiem orzechów! To trzeba spróbować! Duży plus tego ciasta jest to, że spod przygotowuje się z ciasteczek maślanych, co bardzo przyspiesza przygotowanie! Serdecznie zapraszam na swój Instagram oraz YouTube gdzie jest dużo przepisów oraz filmików krok po kroku! Ciasto inspirowane przepisem z bloga http://www.tysiagotuje.pl/?m=1 Pozdrawiam smacznie_na_talerzu

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD: leibniz •
  • 200g drobno pokruszonych herbatników maślanych
  • 100g masła roztopionego i ostudzonego
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: ❗Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej❗
  • 700g twarogu sernikowego @piątnica
  • 300g kajmaku o smaku orzechowym @bakalland
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 5 jajek
  • 4 łyżki ksylitolu lub cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • POLEWA:
  • 160g kajmaku
  • 2 łyżki mleka
  • 160g kajmaku
  • 1 łyżeczka masła
  • orzeszki ziemne niesolone
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kajmakowy

Przygotowanie

  1. SPÓD:
    Pokruszone ciasteczka połączyć z masłem i wymieszać na konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie masę i dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce 10min. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 10-15 min do lekkiego zrumienienia.

  2. MASA SEROWA:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia. Gotową mieszankę wylać na podpieczony spód. Temp.piekarnika zmniejszyć do 170°C i piec w przez około 70 min.Na dole piekarnika położyć naczynie żaroodporne z zimną wodą.Ciasto studzić na kracie.

  3. Na wolnym ogniu podgrzewać kajmak z mlekiem cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia, dodać masło i delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masą polać sernik. Udekorować orzeszkami.
    Wszystkiego słodkiego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń