Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny odświętny sernik z kasztanami. Jak na święta przystało smak musi być niecodzienny. Specjalnie kasztanów nie miksowałam na gładko, żeby poczuć delikatne chrupnięcie. Takie gotowane kasztany zamykane próżniowo można u nas dostać. Moje są przywiezione przez zięcia z samej Francji, ale identyczne widziałam w eko sklepach.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2037
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 270
Polecam.
Odsłon: 454
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2037
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 270
Polecam.
Odsłon: 454
Składniki
Tortownica 21-22 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Puree. Wodę z cukrami doprowadzić do wrzenia. Dodać kasztany, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Kasztany przełożyć do blendera, miksować dodając tyle wody z gotowania aby powstało dość gęste puree. Ja odłożyłam 3 kasztany i pokroiłam je na średnie kawałki.
Spód. Ciastka i orzechy zmiksować na kaszkę, pod koniec dolać mleko. Masę przełożyć do blaszki i lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Sernik. Jajka utrzeć z cukrem. Partiami dodać twaróg, budyń i puree i kawałki kasztanów. Masę przelać na przygotowany spód. Piec w 180 C ok. 60.