Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z aromatem kawy na orzechowym spodzie to idealny deser na coraz to cieplejsze dni. Smakosze kawy na pewno zachwycą się jego smakiem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4623
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5699
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7087
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4623
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5699
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7087
Składniki
Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.
Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.