Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z aromatem kawy na orzechowym spodzie to idealny deser na coraz to cieplejsze dni. Smakosze kawy na pewno zachwycą się jego smakiem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16890
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24198
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16890
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24198
Składniki
Obrane orzechy kruszymy (za pomocą mocnego blendera lub w zakręcamy w ścierkę i kruszymy młotkiem do mięsa). Łączymy z płatkami jaglanymi.
Do rondelka wrzucamy masło oraz gorzką czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia.
Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.
Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy.
Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Na koniec ubitą śmietankę i krótko jeszcze miksujemy. Przelewamy masę na utwardzony spód i wkładamy sernik do lodówki najlepiej na całą noc.
Polewa: gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i polewamy stężały sernik, posypując na koniec pokruszonymi orzechami.