Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 3793

Jest to sernik podwójnie kokosowy bo zarówno spód jak i masa serowa są z dodatkiem wiórków kokosowych. Sernik wykończyłam czekoladą białą i orzechową.

Składniki

  • Na spód:
  • ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • ok. 3/4szkl. wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • mały cukier waniliowy
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1kg sera na sernik z wiaderka
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 jajek
  • 150g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy duży
  • 200g wiórków kokosowych
  • ok. 130ml śmietany 30%
  • kilka kropel zapachu śmietankowego do ciast
  • kilka kropel zapachu cytrynowego do ciast
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka czekolady z kawałkami orzechów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik kokosowy

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki sypkie a więc mąkę, wiórki, cukry i sól wsypałam do dużej miski i wymieszałam. Wbiłam jajko i wkroiłam zimne masło. Zagniotłam dość szybko jednolite ciasto. Dużą blachę do pieczenia o wymiarach ok. 25x36cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno blachy wylepiłam ciastem kokosowym. Blachę z przygotowanym spodem wstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Ser z wiaderka przełożyłam do misy miksera. Wsypałam proszki budyniowe oraz obydwa rodzaje cukru i zmiksowałam. Użyłam aż trzech budyni ponieważ mój ser był dość rzadki a budynie były też podrzędnej firmy więc wychodzą rzadsze niż np. te z Delecty. Następnie do masy serowej dodawałam po jednym jajku i po każdym miksowałam do połączenia składników. Do masy serowo - jajecznej wlałam zimną śmietankę bez jej wcześniejszego ubijania i wymieszałam. Wsypałam wiórki kokosowe i dodałam zapachy do ciasta. Ponownie wymieszałam. Masę serową wylałam na spód kokosowy. Blachę wstawiłam do piekarnika. Sernik piekłam ok. godziny w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjęłam go z piekarnika i wystudziłam na metalowej kratce. Zimny sernik polałam roztopioną białą czekoladą i czekoladą z kawałkami orzechów. Ciasto wstawiłam do lodówki do jeszcze lepszego schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń