Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy według Ewy Wachowicz

Sernik kokosowy według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1289

Dodano:

Odsłon: 10516

Dla amatorów kokosowych smaków. Przepis pochodzi z 423 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 120 g erytrolu
  • 3 żółtka
  • masa serowa: 1,2 kg tłustego twarogu
  • 300-350 g erytrolu
  • 6 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • dekoracja: bratki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik kokosowy według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać zimne masło, dosypać zmielony erytrol i posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić. Ciasto podzielić na 2 równe części. Włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do zamrażarki.

  2. Połowę zmrożonego ciasta zetrzeć do tortownicy na grubych oczkach (foremka o średnicy 28 cm, wyścielona papierem do pieczenia). Równo rozłożyć i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  3. Ser pokruszyć do robota. Posłodzić erytrolem. Wybić jajka. Wsypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wlać mleczko kokosowe oraz likier. Zmiksować.

  4. Masę serową przelać na gorący, podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę w temp. 170 st. C. Studzić przez 40 minut w wyłączonym piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach).

  5. Przed podaniem udekorować bratkami. Podawać z sałatką owocową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń