Do góry

Desery Przepis na:

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 1266

Dodano:

Odsłon: 395

Puszysty sernik na cieście.

Składniki

  • Mąka pszenna 350 g + 1 szklanka
  • Cukier biały 1 szklanka + 1,5 szklanki + 4 łyżeczki
  • Jajka 6 szt.
  • Margaryna do pieczenia miękka 1/2 kostki + 1/4 kostki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Ser twarogowy trzykrotnie mielony 1 kg
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Jogurt naturalny typu greckiego 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik krakowski

Przygotowanie

  1. Dwa jajka i 1 szklankę cukru utrzeć do białości.

  2. Dodać 350 g mąki pszennej, proszek do pieczenia, 1/2 kostki margaryny oraz sól i dokładnie zmiksować.

  3. Około pół szklanki ciasta odłożyć, resztą ciasta wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej mąką blachę o wymiarach około 22x30cm.

  4. Ciasto jest delikatne i lepkie, dlatego najlepiej jest najpierw rozłożyć je łyżką w taki sposób, jak na zdjęciu.

  5. Następnie ciasto należy posypać obficie mąką i rozprowadzić dłonią na dnie blachy.

  6. Twaróg, jogurt, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, cukry wanilinowe i mąkę ziemniaczaną zmiksować.

  7. 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać szpatułką.

  8. Ser wylać na przygotowane w blasze ciasto.

  9. Z połowy szklanki ciasta odłożonego w etapie 3, 1/4 kostki margaryny, 4 łyżeczek cukru i 1 szklanki mąki zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać paski i układać na wierzchu sera.

  10. Z pozostałego ciasta można wykroić dowolne kształty i zamaskować ewentualne łączenia na wierzchu.

  11. Sernik piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę z włączonymi grzałkami górną i dolną.

  12. Ciasto po wystudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 22 listopada 2019 Serniczek to ja zawsze chętnie a Twój wygląda bardzo zachęcająco :) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń