Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik królewski, lecz z kremem na wierzchu. Mocno serowy w smaku. Idealny dla fanów serników.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 424
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1119
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Prosta i smaczna sałatka makaronowa, którą możemy podać gościom. Na pewno im...
Odsłon: 19
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1070
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 424
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1119
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 44
Prosta i smaczna sałatka makaronowa, którą możemy podać gościom. Na pewno im...
Odsłon: 19
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1070
Składniki
Kruchy spód: Wszystkie składniki powinny być zimne. Masło posiekaj razem z mąką i sodą na drobną kaszkę. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Ciasto uformowane w kulkę wstaw do zamrażarki na 30 minut.
Masa serowa: Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po 1 dużej łyżce twarogu cały czas miksując. Gdy już dodasz cały twaróg dodawaj po 1 jajku również cały czas miksując. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie zmiksuj. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz likier. Ciągle miksując wlej mleko cienkim strumieniem.
Formę o wymiarach 35x29 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zmrożone kruche ciasto zetrzyj na tarce i rozprowadź w formie dociskając. Na wierzch wylej masę serową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki (odrobinę) i zostaw ciasto do wystygnięcia na 4-5 godzin.
W misie miksera zmiksuj śmietanę na sztywno i dodaj cukier puder pod koniec ubijania. Dodaj mascarpone i ponownie wszystko zmiksuj. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną białą czekoladę (cienkim strumieniem wlewając) i podczas dodawania mieszaj ciągle.
Na wierzch dobrze schłodzonego sernika rozprowadź krem przy pomocy szprycy. Obsyp kakao.