Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cechą charakterystyczną sernika krówkowego jest jego bogata, jedwabista konsystencja. Dodatek masy krówkowej i czekolady tworzy dekadencki deser, przed zjedzeniem, którego nie powstrzyma się żaden miłośnik domowych słodkości.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3778
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 621
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3778
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 621
Składniki
Pamiętaj, aby wszystkie składniki sernika miały temperaturę pokojową, dlatego wyjmij wszystko z lodówki na 2-3 godziny przed zabraniem się do pracy. Pokrusz herbatniki, zmieszaj z kakao i rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy (o średnicy 26 cm), ugnieć i podpiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Rozpuść krówki w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jeśli używasz masy krówkowej, to włóż ją do garnka z gorącą woda, by toffi stało się miękkie. W dużej misce utrzyj ser z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku i nadal miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj połowę masy krówkowej, wsyp budyń oraz dolej śmietanę. Jeśli masa nie jest dość słodka, dodaj więcej cukru. Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód i wstaw foremkę do pieca rozgrzanego do 170°C na 60-70 minut. Studź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Do pozostałej masy krówkowej dolej 2 łyżki mleka, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odepnij pierścień tortownicy i wylej na sernik masę tofii, następnie oblej ciasto czekoladą i posyp płatkami migdałów. Schładzaj ciasto w lodówce ok. 2 godziny, po czym podawaj.