Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cechą charakterystyczną sernika krówkowego jest jego bogata, jedwabista konsystencja. Dodatek masy krówkowej i czekolady tworzy dekadencki deser, przed zjedzeniem, którego nie powstrzyma się żaden miłośnik domowych słodkości.
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 489
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 301
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 963
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 206
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 732
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 489
paszteciki z ciasta serowego - bez drożdży i proszku do pieczenia
Odsłon: 301
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 963
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 206
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 732
Składniki
Pamiętaj, aby wszystkie składniki sernika miały temperaturę pokojową, dlatego wyjmij wszystko z lodówki na 2-3 godziny przed zabraniem się do pracy. Pokrusz herbatniki, zmieszaj z kakao i rozpuszczonym masłem. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy (o średnicy 26 cm), ugnieć i podpiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Rozpuść krówki w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jeśli używasz masy krówkowej, to włóż ją do garnka z gorącą woda, by toffi stało się miękkie. W dużej misce utrzyj ser z cukrami, następnie dodawaj po jednym jajku i nadal miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj połowę masy krówkowej, wsyp budyń oraz dolej śmietanę. Jeśli masa nie jest dość słodka, dodaj więcej cukru. Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód i wstaw foremkę do pieca rozgrzanego do 170°C na 60-70 minut. Studź sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Do pozostałej masy krówkowej dolej 2 łyżki mleka, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odepnij pierścień tortownicy i wylej na sernik masę tofii, następnie oblej ciasto czekoladą i posyp płatkami migdałów. Schładzaj ciasto w lodówce ok. 2 godziny, po czym podawaj.