Do góry

Desery Przepis na:

Sernik łaciaty

Sernik łaciaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 5724

Dodano:

Odsłon: 547

Pyszny delikatny sernik na ciemnym spodzie

Składniki

  • Ciemne ciasto :
  • 1/2 kostki Kasi
  • 6 łyżek wody
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto serowe :
  • 500gr.sera z wiaderka
  • 1/2 kostki Kasi
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik łaciaty

Przygotowanie

  1. Ciasto ciemne Kasię, cukier, wodę i kakao zagotowujemy i studzimy.

    Do zimnej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

    Na końcu dodajemy pianę z białek i bardzo dokładnie ale delikatnie mieszamy ciasto.

    Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.

  2. Ciasto serowe:
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i masło
    Gdy już całość dobrze nam się utrze dodajemy ser i grysik

    Na końcu dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli- mieszamy delikatnie.
    Łyżką układamy kopczyki z masy serowej na ciemnym cieście.

    Pieczemy w 180 st około 45-50 minut i koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem sprawdzić czy boki ciasta odchodzą od blaszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń