Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Makłowicza to ciasto niesamowicie puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Sekretem tego ciasta jest dodanie odrobiny ugniecionych ziemniaków, dzięki czemu masa jest bardzo wilgotna. Sernik możesz przygotować zarówno na spodzie, jak i bez!
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2110
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11126
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 96
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2110
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11126
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 96
Składniki
Białka włóż do lodówki. Żółtka przełóż do misy robota kuchennego razem z cukrem pudrem i ziemniakami. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj partiami twaróg, stale mieszając. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników na wysokich obrotach.
Do masy dodaj rodzynki, startą skórkę cytryny i wanilię – w formie esencji lub tartej laski. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Na koniec dodaj 2 łyżki cukru pudru i kontynuuj ubijanie aż całość będzie sztywna. Pianę dodaj do masy i delikatnie wszystko wymieszaj drewnianą szpatułką do całkowitego połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Do formy przenieś masę serową. Wygładź ją. Uderz kilka razy tortownicą o blat kuchenny. Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Sernik piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z pieca i całkowicie ostudź. Sernik Makłowicza najlepiej wyjmij z formy i krój następnego dnia, ale nie jest to konieczne. Źródło: YouTube/Robert_Maklowicz