Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Metrowiec - szachownica

Sernik Metrowiec - szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3393

Dodano:

Odsłon: 8222

Gdzieś tam po sylwestrze zostało Wam trochę wina? Sernik w wiaderkach kupiony „na zapas”, który pilnie trzeba zużyć? Tak było u mnie z tym sernikiem. W oryginalnym przepisie musiałam trochę namieszać. Dodałam też spód… i dżem, aby całość była bardziej stabilna jak to na ciasto przystało. W nie-winnym cieście trunek jest bardziej wyczuwalny niż coca cola w cieście o tejże wdzięcznej nazwie i zastanawiam się jak to jest możliwe? Niemniej całość komponuje się idealnie, dziwi mnie tylko fakt, że jest to cisto tak mało znane i popularne. Kiedy wklepałam jego nazwę do wyszukiwarki na wierzch wypłynęły owszem metrowce, ale w klasycznej wersji – z kremem. Warto również pilnować proporcji – tak, aby proporcje ciasta zgadzały się z ilością sera. No i zwracam uwagę na być może oczywisty detal – każdą część ciasta pieczemy w tej samej formie lub w foremce o tych samych wymiarach! Przepis podaję wg tego jak przygotowywałam to ciasto ja, czyli ze zmianami.

Składniki

  • Spód:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 200 g maki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • + dżem (u mnie truskawkowy)
  • Czekoladowe paski
  • 80 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 180 g maki pszennej
  • 2 – 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa sernikowa:
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • po 1 łyżeczce ekstraktu migdałowego i waniliowego
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka maki pszennej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sernik Metrowiec - szachownica

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i śmietaną. Dodajemy przesiana mąkę z soda i kakao. Gotowe ciasto schładzamy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie wałkujemy i rozkładamy na papierze do pieczenia. Ja wykorzystałam foremkę o wymiarach +/- 25 na 35 cm. Pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy cienko dżemem i rozkładamy reszt ciasta (przepis poniżej).

  2. W rondelku umieszczamy wino, kakao, cukier i masło/margarynę – roztapiamy. Gdy masa się rozpuści odstawiamy na chwile, aby lekko przestygła i dodajemy jajka – miksujemy lub ucieramy ciasto. Make przesiewamy wraz z proszkiem – dodajemy do masy i mieszamy aby pozbyć się grudek. Pieczemy w tej samej foremce w 180 stopniach przez 20 -25 minut. Po wystudzeniu ciasto dzielimy mniej więcej na 10 paseczków (będą miały po 2,5 cm). Rozkładamy je (tu 5 sztuk) na placku posmarowanym dżemem i tak jak na zdjęciu wolne miejsca wypełniamy masą sernikową (przepis poniżej). Powtarzamy.

  3. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy ser oraz ekstrakty – miksujemy. Dodajemy mąkę, budyń oraz śmietankę i łączymy z masą. Sernik wykładamy w miejsca wolne – na przemian. Tworzymy w ten sposób dwa rzędy. Pieczemy przez 40 -45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 – 180 stopni. Studzimy i pokrywamy polewą czekoladową (lub rozpuszczoną czekoladą 1 i 1/2 tabliczki).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń