Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój sernik nie ma nic wspólnego z Marilyn Monroe, choć nie można tego całkowicie wykluczyć :) Skrót pochodzi od owoców (mango i melon), które są nie tylko ważnym składnikiem pod względem smakowym, ale również wizualnym. Sernik ma same zalety: jest lekki, smaczny, soczysty i orzeźwiający. Jedynym minusem jest to, że choć jest niezwykle łatwy do wykonania, to wymaga czasu, ale efekt wynagradza cierpliwość. Sernik składa się z cienkiego spodu, cienkiej warstwy sera o lekkim cytrynowym smaku oraz galaretki, również cytrynowej, w której znajdują się 2 rodzaje mrożonych kulek serowych - z sera ze spodu i z sera z puree z mango. Do tego 3 rodzaje kulek ze świeżych owoców – z mango, melona i pitai.
Foremka 15 cm x 15 cm x 8 cm, 2 foremki na kostki lodowe
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 34
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 34
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Moczyc zelatyne w goracej wodzie przez 20 minut, w tym czasie przygotowac spód z pokruszonych herbatników, cukru i plynnego masla. Foremke wylozyc papierem do pieczenia (spód i boki), wlozyc mase herbatnikowa i mocno ubic. Wstawic na 30 minut do lodówki.
Przygotowac mase serowa. Do sera dodac cukier, jogurt, sok z cytryny, rozpuszczona i ostudzona zelatyne oraz gesta smietane (nie ubita). Wszystko dokladnie wymieszac do uzyskania kremowej masy.
Mase serowa podzielic na 3 czesci, kazda po ok. 200 g. Pierwsza wlac na spód sernika i wstawic na 30 minut do zamrazarki, druga do okraglych foremek (np. na kostki lodowe), trzecia polaczyc z 60 g musu z mango i równiez wlac do okraglych foremek. Foremki wstawic na 2-3 godziny do zamrazarki.
W tym czasie przygotowac galaretke cytrynowa. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie ok 20 min. odcisnac i rozpuscic w goracej wodzie, dodac cukier i sok cytrynowy. Dokladnie wymieszac i schlodzic do temp. 28° C.
Z melona, mango i pitai wydrazyc kulki (mozliwie tej samej wielkosci co kulki serowe).
Wyjac z foremek zamrozone kulki serowe i ulozyc pierwsza warstwe na serniku wraz z czescia owocowych kulek.
Zalac schlodzona galaretka do polowy wysokosci owoców i wstawic do lodówki na 3 minuty - nie dluzej! Wlozyc nastepna warstwe kulek, zalac galaretka, wstawic na 3 min. do lodówki i postepowac w ten sposób, az zapelnimy cala foremke. Wstawic na 4-5 godzin do lodówki, nastepnie wyjac z foremki i odkleic papier.
Sernik podzielic na 4 równe kostki i podac bezposrednio do spozycia.